Adalékanyag mentes kenyér
Adalékanyag mentes kenyér tönköly lisztből. Mindig is azt gondoltam, hogy a kenyér sütéshez „több kell”. Én biztosan nem vagyok erre képes…
Aztán az élet kőkeményen „rákényszerített” a saját készítésű kenyerekre. Ma már kifejezetten örülök annak, hogy nem a bolti verziókat eszem, hanem a mindösszesen 7 hozzávalóból álló házi, adalékanyag mentes kenyérkéimet.
Mutatom a receptet!
Hozzávalók:
- Kimérjük a liszteket
- Mehet bele a só és kókuszvirág cukor
- Morzsoljuk rá a 25 g élesztőt, majd erre öntsük rá a meglangyosított 350 ml vizet
- A végén pedig adjuk hozzá a 30 g olívaolajat is
Indulhat a dagasztás! Én mindent dagasztógéppel készítek el, így ebben az esetben is azt tudom elmondani, hogy körülbelül 10 perc alatt kapjuk meg a dagasztótáltól elváló tésztát.
A tésztánk könnyű, laza, nem ragacsos állagú lesz.
20 perc kelesztés következik. Az adalékanyag mentes kenyér tésztáját ne vedd ki a dagasztógépből. Hagyd benne, mert a 20perc elteltét követően ismét kevernünk kell egy párat a tésztán.
Miután ismét levált a dagasztótál faláról a tészta, vedd ki a keverőkanalat és így keleszd még 20 percig a tésztát.
20 perc után formázzuk meg a kenyerünket. Nyújtsuk ki ujjnyi vastag téglalap formára.
A tetejét a képen is látható módon, két oldalról hajtsuk le. Gyakorlatilag egy házikó formát kapunk. Ezt követően kezdjük el szépen felcsavarni a kenyerünket, fentről lefelé haladva.
Tetszik? Akkor legyél rendszeres olvasóm!
Iratkozz fel a hírlevelemre!
Az adalékanyag mentes kenyér formázása
Ezt a szép kenyér formát kell, hogy megkapjuk a végére.
A záró részt én mindig szépen összecsípkedem a tésztával és hengereléssel egyneművé dolgozom, lezárom a kenyér alját.
Ha túl lóg a formázott kenyerünk a sütőformánkon, egyszerűen csak két oldalról hajtsuk a tészta szélét a kenyér alá.
Javaslom, hogy olyan sütőformát válasszunk, aminek van teteje. Így tud szépen kelni az adalékanyag mentes kenyerünk a sütés közben is, illetve nem ég meg.
Én egy jénai tálat választottam erre a célra. Formázás után ráteszem a tetejét és hagyom 20 percig kelni.
A sütés...
A kelesztési idő végén bekapcsolom a sütőt 250 fokra, alul-felül sütés, vízgőzzel. Hagyom a sütőt 10-15 percig melegedni, hogy az aljában lévő víz szépen gyöngyözzön.
Ezt követően bevágom egy éles késsel a kenyér tetejét. A sütőt visszaveszem csak alul-felül sütésre és első körben 20 percig sütöm ezen a 250 fokon a kenyeret.
20 perc után leveszem a hőfokot 230 fokra. Újabb 20 perces sütés következik.
A második 20 percet követően leveszem a sütőtál tetejét. Bespriccelem a kenyeret minden oldalról vízzel. Csak módjával, hogy mindenhol érje a permet. Visszatolom a kenyeret még 15 percig sülni.
Ha szép piros a teteje, az alja sem fehér már, akkor áthelyezem egy rácsra az adalékanyag mentes kenyeret és hagyom kihűlni.