Kenyér receptek
Adalékanyag mentes kenyér

Adalékanyag mentes kenyér

Adalékanyagmentes_kenyér

Adalékanyag mentes kenyér tönköly lisztből. Mindig is azt gondoltam, hogy a kenyér sütéshez „több kell”. Én biztosan nem vagyok erre képes…

Aztán az élet kőkeményen „rákényszerített” a saját készítésű kenyerekre. Ma már kifejezetten örülök annak, hogy nem a bolti verziókat eszem, hanem a mindösszesen 7 hozzávalóból álló házi, adalékanyag mentes kenyérkéimet. 

Mutatom a receptet!

Hozzávalók:

Adalékanyag_mentes_kenyer
adalekanyag_mentes_kenyer
  • Kimérjük a liszteket
  • Mehet bele a só és kókuszvirág cukor
  • Morzsoljuk rá a 25 g élesztőt, majd erre öntsük rá a meglangyosított 350 ml vizet
  • A végén pedig adjuk hozzá a 30 g olívaolajat is

 

Indulhat a dagasztás! Én mindent dagasztógéppel készítek el, így ebben az esetben is azt tudom elmondani, hogy körülbelül 10 perc alatt kapjuk meg a dagasztótáltól elváló tésztát.

A tésztánk könnyű, laza, nem ragacsos állagú lesz.

20 perc kelesztés következik. Az adalékanyag mentes kenyér tésztáját ne vedd ki a dagasztógépből. Hagyd benne, mert a 20perc elteltét követően ismét kevernünk kell egy párat a tésztán. 

Miután ismét levált a dagasztótál faláról a tészta, vedd ki a keverőkanalat és így keleszd még 20 percig a tésztát. 

20 perc után formázzuk meg a kenyerünket. Nyújtsuk ki ujjnyi vastag téglalap formára.

A tetejét a képen is látható módon, két oldalról hajtsuk le. Gyakorlatilag egy házikó formát kapunk. Ezt követően kezdjük el szépen felcsavarni a kenyerünket, fentről lefelé haladva.

 

 

Tetszik? Akkor legyél rendszeres olvasóm!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-mail cím nem megfelelő
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Az adalékanyag mentes kenyér formázása

adalekanyag_mentes_kenyer
adalekanyag_mentes_kenyer

Ezt a szép kenyér formát kell, hogy megkapjuk a végére.

A záró részt én mindig szépen összecsípkedem a tésztával és hengereléssel egyneművé dolgozom, lezárom a kenyér alját.

Ha túl lóg a formázott kenyerünk a sütőformánkon, egyszerűen csak két oldalról hajtsuk a tészta szélét a kenyér alá.

adalekanyag_mentes_kenyer

Javaslom, hogy olyan sütőformát válasszunk, aminek van teteje. Így tud szépen kelni az adalékanyag mentes kenyerünk a sütés közben is, illetve nem ég meg. 

Én egy jénai tálat választottam erre a célra. Formázás után ráteszem a tetejét és hagyom 20 percig kelni. 

A sütés...

A kelesztési idő végén bekapcsolom a sütőt 250 fokra, alul-felül sütés, vízgőzzel. Hagyom a sütőt 10-15 percig melegedni, hogy az aljában lévő víz szépen gyöngyözzön.

Ezt követően bevágom egy éles késsel a kenyér tetejét. A sütőt visszaveszem csak alul-felül sütésre és első körben 20 percig sütöm ezen a 250 fokon a kenyeret.

20 perc után leveszem a hőfokot 230 fokra. Újabb 20 perces sütés következik. 

A második 20 percet követően leveszem a sütőtál tetejét. Bespriccelem a kenyeret minden oldalról vízzel. Csak módjával, hogy mindenhol érje a permet.  Visszatolom a kenyeret még 15 percig sülni. 

Ha szép piros a teteje, az alja sem fehér már, akkor áthelyezem egy rácsra az adalékanyag mentes kenyeret és hagyom kihűlni. 

Milyen lett az elkészült adalékanyag mentes kenyér?

Adalékanyagmentes_kenyér
Adalékanyagmentes_kenyér

Neked, hogy sikerült? Oszd meg velem a végeredményt! 🙂

adalekanyagmentes_kenyer

Ha úgy érzed ez a recept másnak is hasznos lehet, akkor oszd meg vagy küldd el az ismerősödnek!

0

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.