Édes sütemények
Aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből

Aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből

Szeretnél egy olyan aranygaluska receptet, mely teljes kiőrlésű lisztből készül? A végeredmény pedig puha, omlós és isteni finom? Olvass tovább, mert a receptet lejjebb találod. 😉

Nézzük az aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből hozzávalóit:

aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből
aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből

Az aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből elkészítése

aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből
  • 100ml zabtejet és 100ml vizet vegyítve meglangyosítunk, teszünk bele 1tk kókuszvirág cukrot és 25g élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.
  • Kimérünk 300g teljes kiőrlésű és 200g fehér tönköly lisztet, teszünk bele 1 csipet sót és 3ek kókuszvirág cukrot. Ezeket összekeverjük. Ezt követően mehet bele a felfutott élesztőnk, 50g olvasztott vaj, 1 db tojás és 1-2 csepp Forever citromos illóolaj.

Én nagyon szeretem, amikor egy picit érződik a teljes kiőrlésű aranygaluska tésztán a citrom, ezért is teszek reszelt citromhéj helyett citromos illóolajat a tésztába. Isteni, ahogy a dió és a citrom elegyedik. 🙂 Illetve azért is választom az illóolajat, mert ez biztosan természetes, nem tartalmaz semmilyen egészségre káros anyagot. (Beszerzésében kérd a segítségem az elérhetőségeim bármelyikén.)

Azt fontos még megjegyezni, hogy a tészta a dagasztás után, (amit én dagasztó géppel csinálok) felvehet még 1-2ek lisztet, illetve az is előfordulhat, hogy egy pici vizet kell hozzá adnunk. Velem már mind a kettő előfordult, de az is, hogy pont tökéletes teljes kiőrlésű aranygaluska tésztát vettem ki a dagasztó gépből.

Az aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből kelesztése

aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből
  • Dagasztás után lisztezett felületre borítjuk a tésztát-, ami picit lágy, de nem ragacsos a felülete, – vagy hagyjuk a keverő tálba és az aljára szórunk lisztet.
  • Letakarva 1 órát hagyjuk kelni.

Az aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből formázása

Ha letelt az 1 óra, lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát. Én általában ujjnyi vastagra nyújtom, vagy kicsit vékonyabbra, mert még kelni fog.

aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből
  • Pogácsa szaggatóval a képen látható módon darabokat vágok a tésztából és az előre kókuszzsírral kizsírozott tepsire sorakoztatom a teljes kiőrlésű aranygaluska szaggatott tésztáját.
  • Olvasztunk egy 5-10g vajat és ezzel az olvasztott vajjal (lehet ez kókuszzsír is) lekenjük az egy sor tésztát. Erre jöhet a darált dió, amit én pár evőkanál kókuszvirág cukorral is vegyítettem. Így sokkal finomabb lesz a végeredmény.

Ezt követően addig halmozzuk a tészta, olvasztott vaj, dió rétegeket, amíg el nem fogy a tésztánk. A zárás értelemszerűen dió legyen.

Az aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből sütése

aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből
  • Nálam a sütés mindig mumus volt, mert a teteje hamar megégett, míg a tészta belseje nem sült át rendesen.
  • Én 160 fokon sütöm készre a teljes kiőrlésű aranygaluska tésztát, gőz fokozaton, egy jó 30-40 perc alatt. Sütő függő a sütési idő. Érdemes tűpróbát alkalmazni 30 percnél. Illetve, amit én még bevetek, ha látom, hogy picit jobban pirul a teteje, de belül még sülnie kéne, hogy egy darab sütőpapírral letakarom az aranygaluska tetejét és így sütöm készre.

Jó étvágyat hozzá!

Még több kulisszatitokért csatlakozz Facebook zárt közösségünkbe.

Szeretnél egy ingyenes receptgyűjteményt?

Töltsd ki a lenti űrlapot és megajándékozlak egy ingyenes receptgyűjteménnyel. A receptgyűjteményen felül egy 5%-os kedvezményre jogosító vásárlói linket is küldök neked. 30% kedvezményre vágysz? Kérlek, vedd fel velem a kapcsolatot!

Kérem a receptgyűjteményemet!

* kötelező mezők
Adatvédelmi irányelv *

Adatvédelmi irányelv

aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből
aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből
0

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.