Egyszerű sajtos stangli mentesen
Isteni, omlós, ropogós egyszerű sajtos stangli mentesen.
Kellett egy megoldás… Magát a sajtos stanglit nagyon szerettem, viszont amit okozott a gyomromban és a bőrömön, azt már kevésbé tudtam elviselni, így lemondtam róla. Egészen addig, amíg saját magam meg nem alkottam ezt a verziót.
Mutatom a receptet!
Hozzávalók:
- Kimérjük a liszteket
- Mehet bele a só és kókuszvirág cukor
- Morzsoljuk rá a 25g élesztőt, majd erre öntsük rá a meglangyosított 200ml zabtejet
- Hagyjuk, hogy picit elkezdjen dolgozni az élesztő
- Jöhet az 1 db tojássárgája és a 2ek olívaolaj
A 150ml vizet ne add a tésztához egyelőre. Fokozatosan kell adagolni, attól függően, hogy mennyit vesz még fel a liszt.
Kezdd el kidagasztani a tésztát a víz nélkül. Látni fogod, hogy mennyi vízre van szüksége még a lisztnek. A lenti képen látható állagot kell elérned.
A képen látható könnyű tésztát kell végeredményként megkapnod. Nem ragadós, tapintásra könnyű tészta, melyet én kb. 10 percig dagasztottam a dagasztó gépben.
Dagasztás után tedd huzat mentes helyre letakarva. 1 órát hagyd kelni.
A mentes, sajtos stangli formázása
A megkelt tésztát kb. 100-150 grammos részekre osztjuk, majd bucikat formázunk belőlük.
Majd a lenti két képen látható módon megformázzuk a mentes sajtos stanglijainkat.
Sütőpapíros tepsire helyezzük a felcsavart stanglikat.
Miután szépen felsorakoztak a mentes, sajtos stanglik, 1 órát kelesztjük őket.
A kelesztés 50.-ik percénél bekapcsoljuk a sütőt és 10 perc alatt 220 fokra előmelegítjük a sütőt. A sütő aljába vizet teszünk és vízgőzben sütjük a sajtos stanglikat.
Kelesztés után összekeverünk 1 db tojássárgáját 1 tk vízzel, majd ezzel a keverékkel alaposan lekenjük a sajtos stanglikat. A szóráshos tetszőleges mennyiségű sajtot reszelünk.
Én ennél a receptnél trappista sajtot használtam.
A sütés...
A 220 fokra előmelegített, vízgőzös sütőtérben 5 percig sütjük a stanglikat, madjd visszavesszük a hőfokot 200 fokra. Így sütjük még őket kb. 10 percig.