Gyors sajtos pogácsa
Ez a gyors sajtos pogácsa recept akkor a legjobb, amikor vendégeid érkeznek a délelőtti órákban. Tudod miért? Mert ezt a tésztát előző este bedagaszthatod, berakhatod éjszakára a hűtőbe, majd reggel a hűtőből kivéve szinte azonnal* sütheted is.
*Nyújtás előtt egy jó negyedórával már vedd ki a hűtőből, hogy kényelmesen dolgozhass vele, ne okozzon nehézséget a tészta kinyújtása.
Persze, akkor is tökéletes ez a gyors sajtos pogácsa recept, ha azonnal sütnéd a dagasztást követően.
Nézzük a gyors sajtos pogácsa hozzávalóit:

A gyors sajtos pogácsa összeállítása

- Kimérjük a 150g teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet és a 250g fehér tönkölybúza lisztet és elkeverjük 1ek sóval.
- Hozzáadunk 1 csomag porélesztőt, 1tk kókuszvirág cukrot, 1 db tojást, 140g natúr görög joghurtot, 100g olvasztott vajat, 4ek zabtejet és 100g reszelt trappista sajtot.
- Kidagasztjuk a gyors sajtos pogácsa tésztáját.
A gyors sajtos pogácsa „pihentetése”
Dagasztást követően sütheted azonnal is, de ha másnap reggel szeretnél valakit meglepni a frissen sült sajtos pogácsa illatával és élményével, akkor dagaszd be a tésztát előző nap este. Tedd a hűtőbe éjszakára, másnap reggel pedig sütés előtt egy negyedórával vedd ki a hűtőből, hogy picit „felolvadjon” a tészta. Ezt követően nyújthatod és hajtogathatod a következő képeken látható módon.
A gyors sajtos pogácsa hajtogatása, szaggatása
Miután kivettük a hűtőből a pogácsa tésztánkat, enyhén lisztezett felületre borítjuk és kinyújtjuk a tésztánkat. Mehet vékonyra, mert a hajtogatással fogjuk megadni neki a magasságát. Nyújtás után a bal oldalát a tésztának behajtjuk középre és erre hajtjuk a jobb oldalát a tésztának. Belisztezzük a hajtogatás vonalában. Így jobban kijönnek majd a sütésnél a rétegek.

Ezt követően a felső részét a tésztának behajtjuk középre, lisztezünk. Majd az alsó részt szintén középre hajtjuk, de nem a szokásos módon a másik tetejére, hanem alulra hajtjuk, hogy a képen látható „formát” kapjuk.
Ha szeretnéd, egy picit rányújthatsz, de nem szükséges. Mivel sajtos pogácsa lesz, ezért tojással sem kentem le a felületét, hanem egyszerűen megszórtam reszelt trappista sajttal. Ezt követően elővettem egy pogácsa szaggatót és kiszaggattam a pogácsákat.
A gyors sajtos pogácsa sütése
Kapcsold be a sütőt, melegítsd első 180 fokra.
Sorakoztasd a gyors sajtos pogácsákat a sütőpapírral bélelt tepsire, majd told őket az előmelegített sütőbe egy 20-30 percre. Sütő függő a sütési idő. Nézz rájuk 15-20 perc múlva, hogy biztosan ne égjenek meg, ha a te sütőd „jobban” süt. 🙂
A sütőből kivéve élvezd a lakást betöltő isteni illatot, majd miután langyosra hűltek gyűjtsd be az elismerő szavakat. Jó étvágyat kívánok!
Még több kulisszatitokért csatlakozz Facebook zárt közösségünkbe.
Szeretnél egy ingyenes receptgyűjteményt?
Töltsd ki a lenti űrlapot és megajándékozlak egy ingyenes receptgyűjteménnyel. A receptgyűjteményen felül egy 5%-os kedvezményre jogosító vásárlói linket is küldök neked. 30% kedvezményre vágysz? Kérlek, vedd fel velem a kapcsolatot!
