Életmódváltó
Hogyan segíthet az adalékanyagmentes étrend az ekcéma kezelésében?

Hogyan segíthet az adalékanyagmentes étrend az ekcéma kezelésében?

Ebben a cikkben mélyebben belemerülünk abba, hogyan járulhat hozzá egy adalékanyagmentes étrend az ekcéma kezeléséhez. Miért válik egyre fontosabbá ez az öngondoskodás a modern, feldolgozott élelmiszerekkel teli világban, és hogyan lehet a címkék mögötti rejtett információkat értelmezni a mindennapi döntéseink során?

Hogyan segíthet az adalékanyagmentes étrend az ekcéma kezelésében?

Ekcémás bőrproblémáim éveken át rendszeres kihívást jelentettek, egészen addig, amíg rá nem jöttem, hogy a külső panaszok mögött gyakran mélyebben gyökerező, belső rendszerek, mint például a bélrendszer kiegyensúlyozatlansága áll.

Az adalékanyagmentes étrendre való áttérés egy átfogó életmódbeli és tudatossági forradalom is volt, amely során megpróbáltam visszaszerezni a testem feletti irányítást.

Adalékanyagok hatása a bélrendszerre és az ekcémás bőrre

Ahogy mélyebben beleástam magam az ekcéma mögött húzódó okokba, egyre többször bukkant fel az adalékanyagok szerepe a gyulladásos folyamatok felerősítésében. Tartósítószerek, mesterséges színezékek, ízfokozók, állományjavítók… gyakran észrevétlenül épülnek be az étrendünkbe. Főleg, ha feldolgozott élelmiszereket fogyasztunk.

A probléma az, hogy ezek az anyagok nemcsak a termék eltarthatóságát vagy ízét befolyásolják, hanem a szervezet immunrendszerét is stimulálhatják. Különösen akkor, ha valaki eleve érzékeny vagy gyulladásos hajlamú. Sok esetben ezek az anyagok hisztamin-felszabadulást idézhetnek elő, ami viszketést, kipirosodást vagy akár fellángolást is okozhat az ekcémás bőrön.

adalekanyagmentes_etrend_ekcema_kezelese

Az immunrendszer nem mindenkinél reagál egyformán: ami egy egészséges emésztőrendszerrel rendelkező embernek nem probléma, az egy sérült bélflórájú, gyulladásokkal küzdő szervezetben komoly káoszt okozhat.

Ez az, amit az elején még én sem értettem: miért baj, ha csak „egy kis E-szám” van benne? Ma már tudom, hogy az ekcémás test másképp működik. Érzékenyebb, gyorsabban jelez és minden plusz irritáló tényező felboríthatja az egyensúlyt.

Kutatások is alátámasztják, hogy bizonyos adalékanyagok, mint például a nátrium-glutamát (MSG), a mesterséges színezékek (pl. tartrazin), vagy a szorbinsav, közvetetten gyulladásfokozó hatással bírhatnak, különösen akkor, ha a bélrendszer védelmi vonala már sérült. Ezek az anyagok ráadásul képesek módosítani a bélflórát is, ami egyensúlyvesztéshez, ezáltal pedig bőrtünetekhez is vezethet.

Az ekcéma tehát nem csupán bőrprobléma. Egy mélyebb, rendszerszintű jelzés, amelyben az adalékanyagok, ha nem is első számú okozóként, de határozott súllyal vannak jelen. Ha ezt egyszer megértjük, már nem kérdés, miért érdemes tudatosan kerülni őket.

Mikor segíthet az adalékanyagmentes étrend az ekcéma enyhítésében?

Sokan csak akkor kezdenek el foglalkozni az adalékanyagok kérdésével, amikor már szinte minden más megoldást kipróbáltak. Krémeket, gyógyszereket, „hipoallergén” termékeket, mégsem történik valódi javulás.

Nálam is így volt. Egy ponton elkezdtem gyanítani, hogy nem elég csak kívülről kezelni a tüneteket, ha belül folyamatosan olyan anyagokkal bombázom a testem, amelyek gyulladást generálnak vagy épp megzavarják a bélflórám működését.

Ha az alábbiak közül több is igaz rád, érdemes lehet elgondolkodni az adalékanyagmentesítésen:

  • Visszatérő ekcémás fellángolások, látszólag minden ok nélkül.

  • Többféle ételérzékenység vagy intolerancia jelei, például puffadás, hasfájás, migrén, viszketés bizonyos ételek után.

  • Gyermekednél is jelentkeznek bőrtünetek és szeretnéd a lehető legtermészetesebb módon támogatni őt.

  • Már áttértél egy „egészségesebb” étrendre, de mégsem tapasztalsz áttörést. Ilyenkor sokszor a „rejtett” adalékanyagok jelentik az utolsó akadályt.

  • Szeretnél megelőzni, nemcsak kezelni. Az ekcéma nem mindig kiszámítható, de ha a szervezet kevesebb terhelést kap, az immunrendszer is jobban tud reagálni.

Fontos látni, hogy az adalékmentesítés nem egyik napról a másikra történik. Ez egy folyamat. Eleinte talán soknak tűnik, hogy ennyi mindenre oda kell figyelni, de idővel rutinná válik, és az eredmények akár már pár hét alatt igazolják a befektetett energiát.

Számomra nemcsak az ekcéma enyhülése volt a legnagyobb nyereség, hanem az a belső nyugalom is, amit az adott, hogy tudom: valóban teszek magamért.

Mit jelent valójában az adalékanyagmentes étrend haladó szinten?

Amikor valaki először hall az adalékanyagmentes étrendről, gyakran az jut eszébe, hogy „oké, akkor nem eszek chipset meg gumicukrot.” És ez valóban egy jó első lépés. De ha már haladó szinten gondolkozol, akkor tudod: az igazi kihívás nem a nyilvánvaló „mumusok” kizárásában rejlik, hanem a rejtett, sokszor megtévesztően „egészséges” élelmiszerek átvizsgálásában és lecserélésében.

adalekanyagmentes_etrend_ekcema_kezelese

Ezen a szinten már nemcsak a miből mennyit kérdés számít, hanem a hogyan és miből készült is. Az adalékanyagmentesség haladó szinten már nem pusztán „E-számok nélküli” étrendet jelent, hanem egy olyan tudatos szemléletet, ahol:

  • Olvasod a címkéket és tudod, mit keresel (és mit kerülsz el). Egy természetesnek tűnő gyümölcsjoghurt is tele lehet aromákkal, sűrítőkkel, színezékekkel.

Ha tájékozódnál a címke olvasásról, ajánlom az ehhez kapcsolódó cikkemet: Adalékanyagok az élelmiszerekben.

  • Tisztában vagy azzal, hogy a „mentes” nem mindig jelent jobbat. Sokszor a gluténmentes, laktózmentes, cukormentes termékek is hemzsegnek az állományjavítóktól és mesterséges édesítőktől.

Olvasd el a „hogyan ismerheted fel a rejtett cukrokat” cikkemet.

  • Tudatosan választasz alapanyagot és készíted el magad az ételeket. Ez nem feltétlenül jelent sokkal több időt, de annál nagyobb kontrollt.

  • Kerülöd a „gyanús” összetevőket akkor is, ha nem kötelező feltüntetni őket, például: természetazonos aromák, „fűszerkeverékek”, stabilizátorok, vagy a túl hosszú, nehezen értelmezhető összetevőlista.

  • Figyelembe veszed a kombinációkat is. Vannak adalékanyagok, amelyek önmagukban nem feltétlenül okoznak gondot, de együtt más vegyületekkel már problémásak lehetnek, főleg egy érzékeny szervezetben.

A haladó szintű adalékmentesség tehát nem szigor, hanem tudatosság. Nem tökéletességre törekvés, hanem optimalizálás a saját és a családod egészsége érdekében.

Haladó szinten már nem csak az számít, mit nem eszel meg, hanem az is, hogy mennyire tudatosan választasz: alapanyagot, elkészítési módot, forrást. Ez nem mindig könnyű út, de annál hálásabb. Amikor a tested végre fellélegezhet, azt nemcsak a bőröd fogja megköszönni, hanem az energiaszinted, az emésztésed és a hangulatod is.

Ha úgy érzed te is szeretnél elindulni ezen az úton, vagy már rajta vagy, de jól jönne egy támogató közeg, ahol kérdezhetsz, inspirálódhatsz és megoszthatod a saját tapasztalataidat, akkor szívesen látlak a közösségemben.

Ha elakadnál, keress meg bátran és segítek! Konzultációt az alábbi gombra kattintva tudsz kérni.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Pinterest
Email
adalekanyagmentes_etrend_ekcema_kezelese
0

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.