Kalács Húsvétra
Kalács Húsvétra! Miért elégednél meg a bolti, „valamilyen” változattal, mikor otthon te is pikk-pakk összehozhatsz egy szuper kalácsot? Tökéletes a húsvéti sonkához, de ha lekvárral, mogyorókrémmel ennéd, ahhoz is kiváló. Gyere, olvass tovább!
Nézzük a kalács húsvétra hozzávalóit

Langyosra melegítjük a tejet. Kimérjük a liszteket, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a kókuszvirág cukrot, majd ráöntjük a meglangyosított zabtejet. Picit pihenni hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.
Az 1 tojást és az 1 tojássárgáját, a puha vajat és a csipet sót hozzáadjuk a felfutott lisztes keverékhez. Kidagasztjuk a tésztát.
Fontos! Én mindent géppel dagasztok ki!
Kelesztés
Dagasztás után, a húsvéti kalácsunkat 1 órára meleg helyre tesszük és hagyjuk kelni.
Miután letelt az 1 óra, 6 részre osztjuk a tésztánkat és gombócokká formázzuk a tészta darabokat. A gombócokat letakarjuk és hagyjuk őket 10 percig pihenni.
Ha letelt a 10 perc, rúddá sodorjuk a gombócokat.
A kalács húsvétra fonása

A kalács húsvétra ebben a receptben 6-os fonással készült. Tehát a 6 rúd végét összecsípjük, majd a jobb felső rudat, áthajtjuk a bal oldalra. Így ez a szál lesz az első. Ezáltal a bal oldalon lévő második szálat áthajtjuk a jobb oldalra.
Ha ez megvan, a bal oldali első rudat behajtjuk középre. Ezután jobbról a második szálat húzom át balra. Most a jobb oldali első rudat hajtjuk középre. Balról hajtjuk a másodikat jobbra. Jobbról az elsőt középre. És így folytatjuk a hajtogatást, egészen addig, amíg el nem fogynak a rudak. A végét összecsípjük.
Ezután sütőpapíros tepsire helyezzük a húsvéti kalácsunkat, lekenjük egy egész tojással és 30-40 percig kelesztjük. Én a 30-ik perc körül kapcsoltam be a sütőt. Előmelegítettem 180 fokra, alul-felül sütésen.
Sütés előtt még egyszer lekenjük a kalácsot a tojással, majd a sütőbe tolva 30-40 perc alatt készre sütjük.
Ha azt érzékeled, hogy a teteje nagyon pirulna, takard le egy alufóliával.
Fontos! Ezek villanysütőhöz mért idők. A gázsütő máshogy viselkedhet, ezért tapasztald ki a saját sütődnél a sütési időket.