Medvehagymás gyökérkenyér
Szerinted is bonyolult medvehagymás gyökérkenyeret sütni? Ezzel a gyökérkenyér recepttel szeretném ledönteni ezt a tévhitet. Ami időt igényel, az a kelesztés, de ezt magától megcsinálja. 🙂
Korábban én is féltem tőle, mert azt hittem, hogy bonyolult, de aztán rájöttem, hogy egyszerű és isteni finom. Nálunk rendszeres vendég lesz ezentúl, az biztos. Na, és nálad? Olvass tovább és nézd meg a receptet.
Nézzük a medvehagymás gyökérkenyér hozzávalóit:

A medvehagymás gyökérkenyér előtésztája

Összedagasztjuk az előtészta négy összetevőjét, majd a konyhapulton hagyjuk minimum 8 órát pihenni. Én úgy szoktam csinálni, hogy este bedagasztom, éjszaka pihen és másnap folytatom vele a munkát.
Szóval simán eltelik akár 12 óra is, mire nekiállok a „tényleges” kenyér dagasztásnak. Mutatom is a medvehagymás gyökérkenyér előtésztájának négy összetevőjét.

226g rozsliszt és 174g teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet kidagasztunk 300ml vízzel és 10g friss élesztővel. Az élesztőt egyszerűen csak belemorzsoljuk a tésztába, nem kell futtatni.
Miután reggelig pihen, egy ilyen szuper előtésztát kell látnunk.
A medvehagymás gyökérkenyér összeállítása
Az előtészta kész, jöhet is a többi hozzávaló. Első körben tedd át az előtésztát egy olyan tálba, amibe az összes többi hozzávalóval együtt dagasztani szeretnéd.

Mehet is bele a 400ml víz, a 15g élesztő, amit szintén csak belemorzsolunk. Elkezdjük kidagasztani a tésztát. Mehet bele az 1tk kókuszvirág cukor, a 25g só, a 200g rozsliszt, az 500g tönkölybúzaliszt és az 1 marék aprított medvehagyma. Kidagasztjuk a tésztát.
Amint megvan a dagasztás, 1ek olívaolajat is adunk a tésztához, amivel szintén kidolgozzuk. A tésztánk egy viszonylag lágy medvehagymás gyökérkenyér tészta lesz, de nem ragadós.
A medvehagymás gyökérkenyér pihentetése
Dagasztás után, kiolajozzuk azt a tálat, amiben szeretnénk keleszteni a tésztánkat. Maradhat a kezünkön is egy kicsi olaj, így könnyebben tudjuk majd kezelni a tésztát és áttenni a másik edénybe. Letakarjuk és 1 órát állni hagyjuk.
A medvehagymás gyökérkenyér formázása

Letelt az 1 óra, megkelt a medvehagymás gyökérkenyerünk. Enyhén lisztezett felületre tesszük a tésztát és a képen látható módon egy négyzetet formálunk belőle. (a kép egy másik gyökérkenyerem fotója, ez ne zavarjon meg)

Én két részre vágtam a tésztát és két gyökérkenyeret sütöttem, viszont ha kisebb gyökérkenyereket szeretnél, akkor nyugodtan vágd három részre.
Elvágtuk a tésztát, már csak annyi a dolgunk, hogy csavarjunk rajta párat és sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a gyökérkenyereket. Ha ez megvan, még 1 óra pihentetés következik.
A medvehagymás gyökérkenyér sütése
A sütőt sütés előtt egy jó negyed órával kapcsoljuk be és melegítsük elő. Alul felül sütésre állítsuk és 240 fokra.
Ha letelt az 1 óra, a sütő is meleg, mehetnek a medvehagymás gyökérkenyerek a sütőbe. Én vízgőzzel sütöttem, mert ez a kenyér típus nagyon szereti ezt a fajta sütést.
Tegyél tehát 1-2 dl vizet a sütő aljába és 25 perc alatt, ezen a 240 fokos hőmérsékleten süsd készre a gyökérkenyereket. Jó étvágyat hozzá!
Még több kulisszatitokért csatlakozz Facebook zárt közösségünkbe.
Szeretnél egy ingyenes receptgyűjteményt?
Töltsd ki a lenti űrlapot és megajándékozlak egy ingyenes receptgyűjteménnyel. A receptgyűjteményen felül egy 5%-os kedvezményre jogosító vásárlói linket is küldök neked. 30% kedvezményre vágysz? Kérlek, vedd fel velem a kapcsolatot!
