Medvehagymás pogácsa
Ezzel a medvehagymás pogácsával igazán elvarázsolhatod a családot. Ehhez a recepthez egy csokor fagyasztott medvehagymát használtam fel. (Ezt a receptet első sorban azoknak ajánlom, akik a ropogósabb, kicsit töményebb pogácsát részesítik előnyben. Akik pihe-puhe pogácsára vágynak, azoknak hamarosan hozok egy szuper receptet.)
A frissen szedett medvehagymákat megtisztítottam és kisebb adagokban elhelyeztem őket a fagyasztóba. Ezt a trükköt ajánlom neked is, hiszen így olyan, mintha frissen szedett medvehagymával lenne dolgod. Na, és persze medvehagyma szezonon kívül is van lehetőséged élvezni a csodálatos ízét. És még az aprítása is pofon egyszerű.
Nézzük a medvehagymás pogácsa hozzávalóit:


- Kimérjük a 280g graham lisztet
- a 250g fehér tönkölybúza lisztet
- és a 150 g teljes kiőrlésű búzalisztet
- 1-2ek sót adunk hozzá
Összekeverjük őket.
- 150g vajat megolvasztunk
- 150ml vizet langyosra melegítünk, hozzáadunk 1kk kókuszvirág cukrot, majd 50g élesztőt
- Miután felfutott az élesztőnk, beleöntjük a lisztes keverékbe az olvasztott vajjal együtt

- Mehet bele az 1db tojás
- 2-3ek natúr joghurt
- 1 csokor darált medvehagyma
Laza, de nem ragacsos medvehagyma pogácsa tésztát kapunk. (Az viszont előfordulhat, hogy 1-2ek lisztet még felvesz a tésztánk. Ha úgy érzed, hogy kicsit ragacsosabb a tészta, nyugodtan adj még hozzá egy kevés lisztet.)
A medvehagymás pogácsa kelesztése, hajtogatása
A bedagasztott medvehagyma pogácsa tésztánkat 20 percig kelesztjük.
Ezt követően kinyújtjuk téglalap alakúra, rákenjük a megmaradt 50g vajat.

Behajtogatjuk: Jobbról középre, majd a bal oldalit a jobbra. fentről le és lentről bezárjuk. Frissentartó fóliába helyezzük a tésztánkat és 20 percre hűtőbe helyezzük.
Ezt követően újra kinyújtjuk a medvehagymás pogácsa tésztáját, ügyelve arra, hogy a hajtogatott rész alulra kerüljön. Majd újra meghajtogatjuk a tésztát a fentiek szerint. Újabb 20 perc pihentetés jön a hűtőben. Ezt a nyújtás-hajtogatás részt még háromszor megismételjük.
Jöhet a kör alakúra nyújtás, csíkozás, szaggatás, kicsit összesodrás. Én zabtejjel kenem le a tetejét és azt szórom meg reszelt sajttal.
A medvehagymás pogácsa sütése
Miután sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztük a medvehagymás pogácsákat, pihentessük őket 10-15 percet, majd mehetnek a sütőbe.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alul-felül sütésre. Pihentetés után mehetnek be a medvehagymás pogácsák a sütőbe.
30-40 perc alatt készre sülnek. (Sütő függő)
További hasznos tartalmakért iratkozz fel a hírlevelemre. A hírlevélre való feliratkozásodért megajándékozlak a legjobb 5 péksütemény receptemmel és egy 5%-os kedvezményre jogosító vásárlói linkkel.
