Teljes kiőrlésű gyökérkenyér
Szerinted is bonyolult gyökérkenyeret sütni? Ezzel a teljes kiőrlésű gyökérkenyérrel szeretném ledönteni ezt a tévhitet. Ami időt igényel, az a kelesztés, de ezt magától megcsinálja. J Korábban én is féltem tőle, mert azt hittem, hogy bonyolult, de aztán rájöttem, hogy egyszerű és isteni finom. Nálunk rendszeres vendég lesz ezentúl, az biztos. Na, és nálad? Olvass tovább és nézd meg a receptet.
Nézzük a teljes kiőrlésű gyökérkenyér hozzávalóit:

A teljes kiőrlésű gyökérkenyér előtésztája
Négy összetevőt fogunk használni. Ezeket összedagasztjuk, majd a konyhapulton hagyjuk az előtésztánkat minimum 8 órát pihenni. Én úgy szoktam csinálni, hogy este bedagasztom, éjszaka pihen és másnap folytatom vele a munkát.
Mutatom is a teljes kiőrlésű gyökérkenyér előtésztáját:

240g fehér tönkölybúza és 160g teljes kiőrlésű búza lisztet kidagasztunk 300ml vízzel és 10g friss élesztővel. Az élesztőt egyszerűen csak belemorzsoljuk a tésztába, nem kell futtatni.
Pihenni hagyjuk minimum 8 órát.

Miután reggelig pihen, egy ilyen szuper előtészta vár minket.
Szépen feljött és tele van kis buborékkal. 🙂
A teljes kiőrlésű gyökérkenyér összeállítása
Az előtészta kész, jöhet is a többi hozzávaló. Első körben tedd át az előtésztát egy olyan tálba, amibe az összes többi hozzávalóval együtt dagasztani szeretnéd.
Mehet is bele a 400ml víz, a 12g élesztő, amit szintén csak belemorzsolunk. 1kk kókuszvirág cukrot, 20g sót, 500g fehér tönkölybúza és 200g teljes kiőrlésű búzalisztet is belemérünk, majd kidagasztjuk a tésztát.

Amint megvan a dagasztás, 1ek olívaolajat is adunk a tésztához, amivel szintén kidolgozzuk. A tésztánk egy viszonylag lágy teljes kiőrlésű gyökérkenyér tészta lesz, de nem ragadós.
A teljes kiőrlésű gyökérkenyér pihentetése
Dagasztás után, kiolajozzuk azt a tálat, amiben szeretnénk keleszteni a tésztánkat. Maradhat a kezünkön is egy kicsi, így könnyebben tudjuk majd kezelni a tésztát és áttenni a másik edénybe. Letakarjuk és 1 órát állni hagyjuk.
A teljes kiőrlésű gyökérkenyér formázása

- Letelt az 1 óra, megkelt a teljes kiőrlésű gyökérkenyerünk. Enyhén lisztezett felületre tesszük a tésztát és a képen látható módon egy négyzetet formálunk belőle.
- Én két részre vágtam a tésztát és két gyökérkenyeret sütöttem, viszont ha kisebb gyökérkenyereket szeretnél, akkor nyugodtan vágd három részre.
Elvágtuk a tésztát, már csak annyi a dolgunk, hogy csavarjunk rajta párat és sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a gyökérkenyereket. Ha ez megvan, még 1 óra pihentetés következik.
A teljes kiőrlésű gyökérkenyér sütése
A sütőt sütés előtt egy jó negyed órával kapcsoljuk be és melegítsük elő. Alul felül sütésre állítsuk, 240 fokra.
Ha letelt az 1 óra, a sütő is meleg, mehetnek a kenyérkék a sütőbe. Én vízgőzzel sütöttem, mert ez a kenyér típus nagyon szereti ezt a fajta sütést. Tegyél tehát 1-2 dl vizet a sütő aljába és 25-30 perc alatt, ezen a 240 fokos hőmérsékleten süsd készre a teljes kiőrlésű gyökérkenyereket.

- Ilyen gyönyörű lesz a belseje, miután langyosra hűlt. Sajnálom, hogy nem tudom átadni nektek az illatát és a roppanósságát.
- Régebben nem mertem bevállalni ezt a kenyeret, mert azt hittem, hogy sokat kell vele „bíbelődni”. Azonban ez nem így van. Igaz, hogy kelesztgetni kell, de sokat nem kell hozzányúlni magához a kenyérhez. Inkább tényleg csak a kelesztési idők hosszabbak.
Jó étvágyat kívánok a teljes kiőrlésű gyökérkenyérhez!
Még több kulisszatitokért csatlakozz Facebook zárt közösségünkbe.
Szeretnél egy ingyenes receptgyűjteményt?
Töltsd ki a lenti űrlapot és megajándékozlak egy ingyenes receptgyűjteménnyel. A receptgyűjteményen felül egy 5%-os kedvezményre jogosító vásárlói linket is küldök neked. 30% kedvezményre vágysz? Kérlek, vedd fel velem a kapcsolatot!
