Húsvéti rakott kalács
Húsvéti rakott kalács? Egy kalács, hogy lehet rakott? Kérdeztem magamtól, mikor megláttam egy ilyen receptet. Aztán gondoltam egyet, kialakítottam a saját verziómat, kipróbáltam és imádtuk a végeredményt. Gyere, olvass tovább!
Nézzük a húsvéti rakott kalács elkészítésének hozzávalóit

A 270 ml zabtejet meglangyosítjuk. Ne legyen forró, csak kellemesen meleg, langyos. Tegyük bele az 1ek kókuszvirág cukrot, a 20g élesztőt és várjuk meg, amíg az élesztő felfut. A maradék kókuszvirág cukrot hozzáadjuk a lisztes keverékhez.
Amíg dolgozik az élesztő, mérjük ki a többi hozzávalót. Ha felfutott az élesztő, öntsük a kimért hozzávalókhoz és dagasszuk ki a húsvéti rakott kalácsunk tésztáját. Én, dagasztógéppel dolgozom! Ezt fontosnak tartom hozzátenni!
Nem kell megijedni, mert a tésztánk kicsit nyúlósabb, de nem ragacsos felületű lesz.
Miután megvan a dagasztás, vágjuk 3 egyenlő részre a tésztánkat.
A tészta egyik részébe tegyünk 1ek cukrozatlan kakaóport.
A második tésztánkba pedig a piros színezésre alkalmas ételfestéket, vagy meggy levet. Nekem most nem volt itthon meggy levem, ezért színezőt használok. (Pedig jobban pártolom a természetes összetevőket, szóval ezzel is nyugodtan kísérletezhettek.)
Ha, az ételfesték mellett döntesz, nem kell belőle sok, csak pár csepp. Kísérletezz a szín intenzitásával, de óvatosan, mert a túl sok ételszínezéktől rossz ízűvé válhat a tészta.
Nekem ez a mennyiség még nem bántotta az ekcémámat, de azért ez annak is köszönhető, hogy napi szinten védem a gyomromat jó minőségű probiotikummal. Erről bővebben az életmód rovatban olvashatsz.
Hogyan készül a dagasztás után a húsvéti rakott kalács?

Egészen meglepő módon, szaggatni vagy kanalazni fogjuk a 3 féle tésztát egymás után. Az előkészített formába (én szilikon kuglóf sütőt használtam) egymás után kis gombócokat, hurkákat formázunk, kanalazunk.
Nem kell, hogy szabályosak legyenek. Egészen addig rakjuk egymásra ezeket a tészta darabokat, amíg el nem fogy mind a három tésztánk.
Rakhatod a színeket egymásra, de én úgy csináltam, hogy mindig toltam egyet a soron, tehát a fehér tésztára, mondjuk a második sornál pirosat tettem. A pirosra barnát, a barnára fehéret.
Kelesztés és sütés
Ha elkészült a szépséges rakott kalácsunk, akkor letakarjuk és 45 percig hagyjuk kelni. Én a 35-ik percnél bekapcsoltam a sütőt alul-felül programra és 180 fokra. Így 10 perc alatt, mire megkel a húsvéti rakott kalácsunk, a sütő is bemelegszik.
Sütés előtt én a tetejét egy kis zabtejjel kentem le, de egy tojássárgája és 1 ek zabtej összekeverésével még fényesebb és szebb végeredményt fogsz kapni.
Miután lekentük a kalácsunkat, betoljuk a sütőbe és 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Fontos! Ezek villanysütőhöz mért idők. A gázsütő máshogy viselkedhet, ezért tapasztald ki a saját sütődnél a sütési időket.
Jó étvágyat hozzá! 🙂 Ha megsütötted, mutasd meg hozzászólásban az eredményt! 😉