Teljes kiőrlésű hamburger zsemle
Mit szólnál egy pihe-puha teljes kiőrlésű hamburger zsemle recepthez? Mutatom neked, hogy én hogyan készítettem olyan teljes kiőrlésű hamburger zsemlét, ami kísértetiesen hasonlít a „normál” hamburger zsemléhez.
Nézzük a teljes kiőrlésű hamburger zsemle hozzávalóit:

A teljes kiőrlésű hamburger zsemle elkészítése

- Keverőtálba mérjük a 350g teljes kiőrlésű tönköly- és a 150g fehér tönköly lisztet.
- Hozzáadunk 2 ek kókuszvirág cukrot, 1 ek sót, az 1 db tojást, a 330g natúr joghurtot,
- Majd belemorzsoljuk a 25g élesztőt és hozzáadjuk az 50g olvasztott vajat is.
Kikeverjük a tésztánkat. Én itt is, mint mindegyik receptemnél, keverőgépet használtam.
Egy viszonylag lágy tésztát kell kapjunk. Ha, picit ragacsos a felülete, akkor 1-2ek lisztet tehetünk még hozzá, de vigyázzunk, ne adagoljuk túl, mert lágy tésztának kell maradnia, hogy tényleg pihe-puha legyen a végeredmény.
A teljes kiőrlésű hamburger zsemle kelesztése, formázása

- Az elkészült tésztánkat 1 órát kelesztjük, huzat mentes helyen.
- Miután megkelt, 5 részre osztjuk a tésztát és 5 gombócot formázunk belőlük.
- Kívülről befelé haladva „masszírozzuk” a tésztácskákat.
Aki kisebb teljes kiőrlésű hamburger zsemléket szeretne, az vághatja több részre is a tésztát.
A teljes kiőrlésű hamburger zsemle sütése

- Formázás után lekenjük a zsemlék tetejét 1 db felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd 50 fokra, 15 percre betoljuk a teljes kiőrlésű hamburger zsemléket.
- A 15 perc letelte után felcsavarjuk a sütőt 180 fokra, tolunk a sütő aljába egy kis vizet és további 10-15 percig sütjük a zsemléket.
- Sütő függő, hogy meddig kell sütni őket.
Az ingyenes receptgyűjteményedért iratkozz fel a hírlevelemre.
A hírlevélre való feliratkozásodért megajándékozlak egy ingyenes receptgyűjteménnyel és egy 5%-os kedvezményre jogosító vásárlói linkkel.
